Anal fissür rahatsızlığı; halk içinde makat çatlağı veya bir diğer ismiyle makat yırtığı, anal bölgede dişli çizgi arasında küçük yırtıklar ile meydana gelmeye başlar. Bu bölgede oluşan yırtıklar genellikle dışkının kuru ve sert olmasına bağlıdır. Süreç ilerledikçe makat yoğun bir şekilde aşınır buda dışkılama sırasında ağrı ve kanamaya neden olur. Makat kaslarında istem dışı kasılma ve spazmlar meydana gelir. Kasılmalar, makat damarlarını daraltır buda bölgede oluşan yara iyileşmesini geciktirir ve kronik bir hal almasına neden olur. Anal fissüre her yaş grubunda rastlanılmaktadır.
Erken (akut) dönemde olan fissür belirli ilaç tedavisi desteği ile iyileşebilmektedir. Fakat uygulanan bu tedavi kesinlikle uzman hekim tarafından düzenlenmelidir. Eğer ki şikayetleriniz üç haftayı geçmiş olursa, bu süreç kronik anal fissüre dönüştüğünü gösterir. Böyle bir durumda kronik anal fissüre mutlaka müdahale edilmesi gerekir. Müdahale ihmal edilirse veya geciktirilirse makat darlığı denilen anal stenoza yol açabilir ya da zaman içerisinde apseleşerek fistülize kronik anal fissüre dönüşebilir.
Mutlaka Proktoloji alanında uzman bir doktora görünmelisiniz.
Anal Fissür hastası iseniz; mutlaka genel cerrah alanında, yalnızca makat hastalıklarıyla ilgilenen Uzman Proktoloji doktoruna gitmelisiniz.
Anal fissür bir diğer ismiyle makat çatlağı kanser hastalığına dönüşmez. Fakat anal fissür başka hastalıklar ile karıştırılmaktadır. Kanser ile fissür belirtileri birbirine benzerlik göstermektedir.
Bu nedenle birçok kişi kanser miyim sorusu ile karşı karşıya kalır. Ancak bilinmelidir ki fissür rahatsızlığı kansere dönüşmez. Ayrıca hemoroid ve fissür belirtileri de birbirine benzemektedir. Hastalığınızın net tanısını öğrenmek için Proktoloji uzmanlarımızdan randevu alabilirsiniz.
Anal Fissürden korunmak için öncelikle kabız olmamaya dikkat etmelisiniz. Beslenme alışkanlıklarınızda posalı / lifli gıdalar tüketmeye özen göstermelisiniz. Günde bol su içmelisiniz. Kabızlıktan kaynaklanan ıkınmayı tekrarlamamak için egzersiz yapmalısınız.
Fissür rahatsızlığı erken fark anlaşıldığı zaman ilaç ile tedavisi mümkündür. Akut dönemden kronik bir hale dönüşürse tedavi durumu da buna bağlı olarak değişmektedir. Akut (erken) dönemde kremler, ılık su banyosu ve düzenli beslenme alışkanlığı ile iyileşebilmektedir. Problemin kronik hal alması durumunda kesinlikle fissüre müdahale edilmelidir. Tedavide kullanılacak teknik muayene sonrasında rahatsızlığın durumuna göre doktorumuz tarafından belirlenir. Kullanılan tekniklerin bütünü ameliyatsız tedavi ile sağlamaktayız.
Ameliyatsız teknikler hastalığınızın durumuna göre tek başına veya kombine olarak kullanılır.